“Lozan Antlaşması Işığında Türk –Yunan İlişkileri “ Konferansı İzmir’de yapıldı.
Rodos,İstanköy ve Onikiada Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği ile Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği İzmir Şubesi’nin ortaklaşa düzenlediği “Lozan Antlaşması Işığında Türk –Yunan İlişkileri” konferansı Kadir Has Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof.Dr.Serhat Güvenç tarafından 28 Mayıs 2016 tarihinde İzmir Ticaret Borsası’nda gerçekleştirildi.
Konferansın açış konuşmasını yapan Rodos,İstanköy ve Onikiada Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Prof.Dr.Mustafa Kaymakçı, adalardaki Türkler ile Batı Trakya’daki Türklerin kültürel kimliklerinin Yunan Devleti tarafından tanınmadığını dile getirdi.
Lozan Antlaşması hakkında bilgi veren Prof.Dr.Serhat Güvenç, bu antlaşma ile Avrupalı devletler ile Türk Devleti arasında yüzyıllardır var olan hukuk, uyuşmazlıklar ve kimi önemli siyasi sorunların sona erdirildiğini ve antlaşmasının önemini gösteren durumlardan birinin de , Türkiye ile 1.Dünya savaşı galiplerinin eşit koşullar altında bir araya gelerek konferansı gerçekleştirdiklerinin belirtilmiş olması olduğunu söyledi.
Güvenç,1923 yılında Lozan Barış Antlaşması’na ek olarak yapılan sözleşme uyarınca Türkiye ve Yunanistan Krallığı’nın kendi ülkelerinin yurttaşlarını din esası üzerine zorunlu göçe tabi tutması olduğunu anlattı.
Güvenç,Yunanistan’da yaşamakta olan Türklerin kültürel kimliklerinin tanınması gerektiğini ve bu bağlamda sivil toplum örgütlerinin önemli görevleri olduğunu belirtti.