RODOS, İSTANKÖY VE ONİKİADA TÜRKLERİ KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ,AVRUPA KONSEYİ PARLAMENTER MECLİSİ 2016 KIŞ OTURUMU ÇERÇEVESİNDE STRAZBURG’A ÇALIŞMA ZİYARETİ YAPTI.
Rodos, İstanköy ve Onikiada Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği (ROİSDER) Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı, Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu Başkanı (ABTTF) ve Avrupa Halkları Federal Birliği (FUEN) Başkan Yardımcısı Halit Habip Oğlu ve Uluslararası Ahıska Türkleri Cemiyeti “VATAN” Başkanı Cavid Aliyev ile birlikte Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) 2016 Kış Oturumu çerçevesinde 26-27 Ocak 2016 tarihlerinde Strazburg’a bir çalışma ziyareti yaptı.
Çalışma ziyareti, ABTTF Başkanı ve FUEN Başkan Yardımcısı Halit Habip Oğlu başkanlığında gerçekleştirildi.
Heyet,AKPM Azınlık Halkları Alt Komitesi Başkanı Viorel Riceard Badea, Azerbaycan Ulusal Delegasyonu Başkan Yardımcısı Vusal Huseynov, AKPM İzleme Komitesi Gürcistan Raportörü Boriss Cilevics, Gürcistan Ulusal Delegasyonu üyesi Guguli Magrazde ,Irkçılık ve Hoşgörüsüzlüğe Karşı Avrupa Komisyonu (ECRI) Yönetici Sekreteri Stephanos Stavros, Avrupa Konseyi Siyasi Tavsiyeler Direktörlüğü Başkanı Alexander Guessel ile Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Ofisi Direktör Vekili Nikos Sitaropoulos ile görüşmelerde bulundu.
Strazburg’da üst düzey görüşmeler gerçekleştiren heyet, ayrıca Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjørn Jagland ile Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı ve AKPM Eski Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu ile de bir araya geldi.
Görüşmelerde ROİSDER Başkanı Kaymakçı,Onikiadalar’ın Lozan Barış Antlaşması’nın imzalandığı dönemde Yunanistan’a ait olmaması gerekçe gösterilerek Rodos-İstanköy Türklerinin azınlık olarak tanınmadıklarını anlattı ve günümüzde adalardaki Türklerin anadilde öğrenim -eğitim ve dini liderini seçme haklarından mahrum bırakıldıklarını ifade etti. Bunların yanında adalardaki Osmanlı kültürel mirasına ait tarihi eser ve yapılarının onarımının ihmal edildiğini ve yıkılmak üzere olduklarını örnekler vererek kanıtladı. Bu bağlamda bir insanlık hakkı olan kimliklerin korunmasında Avrupa Konseyi’nin daha etkin rol alması talebinde bulundu. Kaymakçı, gerekli düzenlemeler yapılmadığı taktirde 21.yüzyılda adalardaki Türk kimliğinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını ve bunun bir asimilasyon olduğunu ilgililere aktardı.